Soorten ramen

Soorten ramenRamen bestaan in veel verschillende materialen, maar er zijn ook veel soorten ramen. Niet ieder raam kan je op dezelfde manier openen, er zijn een 5-tal verschillende soorten ramen te onderscheiden.

Het is zeer belangrijk om de voor- en nadelen van de verschillende soorten ramen naast elkaar te leggen en te kijken welk soort raam het best past bij uw woning, maar ook welk raam u makkelijk kan kuisen, extra veilig is tegen inbraak en goed uw woning kan verluchten.

Vast raam

Een vast raam is het makkelijkste te installeren en heeft geen bewegende delen waardoor het de goedkoopste soort van ramen is. Het is ook de veiligste soort tegen inbraken, er is geen mechanisme aanwezig dat kan geforceerd worden. Naast de voordelen van een vast raam zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden, het is niet mogelijk om te verluchten via dit raam en ook om het te reinigen moeten beide zijden bereikbaar zijn. Bijkomend moet u er ook rekening mee houden dat rolluiken zeer moeilijk reinigbaar worden aan de binnenzijde.

Opendraaiend raam

Opendraaiende ramen zijn ramen die naar binnen of buiten kunnen opendraaien, in belgiƫ kiezen we meestal voor de eerste soort. Deze zijn makkelijker te reinigen, maar je moet wel zorgen dat er binnen in de ruimte voldoende plaats is. Een opendraaiend raam kan gebruikt worden om grotere voorwerpen binnen te brengen in je woning, dit kan zeker gemakkelijk zijn voor de 1e of 2e verdieping.

kipramen of valramen

Kipramen zijn ramen die bij het openen naar binnen open vallen. Deze soort ramen zijn veiliger naar inbraak toe en kunnen ook bij slechter weer open staan om te verluchten. Een kipraam heeft echter zoals bij de vaste ramen het nadeel dat dit niet makkelijk reinigbaar is aan beide zijden, ook hier moet je er dus voor zorgen dat beide zijden bereikbaar zijn. Gebruik van een valraam op een andere verdieping dan het gelijkvloers is dus moeilijker.
Een kipraam zorgt er ook voor dat het plaatsen van gordijnen iets moeilijker is. Het raam neemt immers bovenaan een bepaalde ruimte in wanneer het open staat.

draai- kipraam

De draai- kipramen zijn een combinatie van het draaisysteem en het kipsysteem, deze soort ramen combineren dus de voordelen van beide systemen en zijn daarom ook zeer populair. Door het kip systeem kunnen ze ook bij regenweer openstaan om te verluchten en om te reinigen kan je gebruikmaken van het draaisysteem. De Draai/kipramen zijn wel de duurste soort ramen.

hefschuifraam

Een hefschuifraam zie je meestal bij terrassen of balkons. Deze soort ramen kunnen geplaatst worden zonder dat er een dorpel moet zijn, hierdoor is de overgang van binnen naar buiten zonder hoogte verschil. Hefschuiframen nemen in geopende stand geen extra plaats in beslag. Dit type raam is wel duurder dan een opendraaiend raam.