Kozijnen: meer dan afwerking

KozijnenEen kozijn is een omranding voor een deur, een raam of andere openingen aan een gebouw. Hun voornaamste doel is om licht of lucht binnen te laten. Dat zijn de basisgegegevens over kozijnen, maar uiteraard zijn er verschillende uitvoeringen mogelijk.

Kozijnen kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden. De meest voorkomende zijn hout, aluminium, staal of kunststof. Elk van deze materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn aluminium kozijnen erg licht en duurzaam, terwijl houten kozijnen het vooral moeten hebben van hun klassieke uitstraling. Kozijnen in kunststof blinken dan weer uit door hun lage onderhoudsvereisten, maar ze worden afgeraden wanneer men de kozijnen later een andere kleur wil geven. Voor overschilderingen is hout immers het beste materiaal. U hoort het al: bij het kiezen van uw raamkozijnen overweegt u best alle eigenschappen van het materiaal dat u plant te gebruiken, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Denk dus zeker niet alleen aan de prijs, want kozijnen zijn veel meer dan enkel de afwerking van openingen.

Bij het aankopen van kozijnen moet bovendien niet enkel aan stijl, duurzaamheid of onderhoudsvriendelijkheid gedacht worden. Kozijnen worden aangebracht bij de openingen van uw woning, dus inbraakbeveiliging is hierbij een belangrijk thema. En tenslotte is ook het vermijden van energieverlies iets om rekening mee te houden.